Woningbouw

Zes redenen om je sloten thuis te vervangen - Van A tot Z Sleutels & Sloten

Waarom zou je de sloten thuis moeten vervangen?

De sloten thuis laten vervangen kan een vervelend klusje zijn (of zelfs iets dat op dit moment financieel wat minder goed uitkomt). Maar er zijn een aantal scenario’s waarin het vervangen van sloten geen vraag meer zou moeten zijn. Minder urgente scenario’s (zoals wanneer de sloten oud of versleten zijn) zijn meestal vrij logisch. Maar meer serieuze situaties (zoals bij het verliezen van een slet sleutels) kunnen voor veel onrust zorgen; zeker tijdens de begrijpelijke frustratie als gevolg van het verliezen van persoonlijke bezittingen. Als dit gebeurd is meestal niet het eerste wat in je opkomt om de sloten te vervangen.

Er zijn veel redenen te bedenken waarom je thuis de sloten zou moeten vervangen. Hier geven we zes van de belangrijkste redenen waarom we denken dat je jouw sloten zou moeten vervangen.

Als je je sleutels bent verloren

Of je nu te laat voor het werk bent of boodschappen bent wezen doen, er is eigenlijk nooit een goed moment om je sleutels te verliezen. Van zichzelf als heel erg ongemakkelijk, maar het kwijtraken of verliezen van sleutels kan ook voor extreme frustratie zorgen, om nog maar te zwijgen over het feit dat je niet meer verder kunt met de plannen die je had staan.

Als je jouw sleutels kwijt bent is het een goed idee om een plaatselijke slotenmaker te bellen om de sloten voor jouw te laten vervangen. Beter dat dan de kans lopen dat iemand ze vindt en de sleutels op jouw huis gaat uitproberen.

Uiteraard is er altijd de kans dat iemand ze gestolen heeft en van plan is om je huis binnen te dringen en je van al je waardevolle spullen af te helpen als jij niet thuis bent. Op veilig spelen door de sloten te laten vervangen kost uiteraard geld, maar het verliezen van een slet sleutels en een groot risico lopen door de sloten niet te laten vervangen kan nog veel duurder uitvallen.

Als je verhuist naar een nieuw huis

Het is slim om de sloten te laten vervangen als je naar een ander huis verhuisd. Als je dit namelijk niet doen loop je het risico op inbraak door iedereen die ook een set sleutels heeft van dit huis voordat jij er introk, zoals bijvoorbeeld de vorige bewoners van het pand.

Het is ook mogelijk dat er meerdere sets sleutels zijn van het pand waarvan jij het bestaan niet af weet. Het is mogelijk dat de sloten de vorige keer dat iemand in het pand introk ook niet vervangen waren, wat betekent dat er meerdere bewoners zijn met meerdere sets sleutels in omloop en dat kan weer leiden tot allerlei gevaarlijke situaties. Het vervangen van de sloten als je naar een nieuw huis verhuisd zorgt ervoor dat je zelf alle controle houdt over wie de sleutels heeft en wie er in en uit kan in je nieuwe huis.

Als je te maken hebt gehad met een inbraak of een poging tot inbraak

Dit lijkt misschien heel logisch, maar je zult verstelt staan over de hoeveelheid mensen die denken dat het laten vervangen van hun sloten niet nodig is na een inbraak of poging tot inbraak. Het laten vervangen van sloten na een inbraak is logisch, maar vergeet ze ook niet te laten vervangen als iemand een poging heeft gedaan om zich toegang te verschaffen tot jouw eigendommen, voor welke reden dan ook. Met pogingen tot inbraak is het duidelijk dat iemand bij jou naar binnen wil. Als je de sloten niet laat vervangen kan het gebeuren dat ze de volgende keer zo naar binnen lopen middels een sleutel die ze buit hebben gemaakt tijdens hun laatste bezoek. Neem daarom geen enkel risico. Laat je sloten vervangen als je denkt dat iemand wil, heeft geprobeerd of er in is geslaagd om zich toegang te verschaffen tot jouw huis.

Als je ooit je sleutels aan iemand heb uitgeleend

Als je ooit de sleutels uitgeleend hebt aan de loodgieter, elektricien of klusjesman om bezig te gaan in je huis terwijl jij op het werk was weet je nooit zeker of ze zelf een reserve setje hebben laten maken voor zichzelf. Dit komt zelden voor omdat de meeste mensen voor dit soort werk iemand inhuren die ze vertrouwen (zeker als ze alleen thuis zijn en pas later terugkomen), maar wil je echt dat risico lopen? De sleutels die je uitgeleend hebt kunnen ‘kwijtraken’ of zijn ‘verloren’. Als dit gebeurd zouden alle alarmbellen in je hoofd af moeten gaan. Die sleutels hoeven helemaal niet te zijn verloren en kunnen bewaard zijn om ooit eens een keer in te breken met alle gevolgen van dien.

Als je sloten oud en versleten zijn geraakt

Het is niet alleen maar onheil en rampspoed. Het is soms ook gewoon nodig om je sloten te laten vervangen omdat ze oud zijn geworden. Als dit het geval is beginnen de sloten te haperen en is het tijd om ze te vervangen. Veel sloten kunnen worden gerepareerd; maar de meeste reparaties zijn slechts een tijdelijk oplossing voor een versleten slot dat op een gegeven moment toch echt vervangen zal moeten worden.

Als je jouw sloten in geen jaren hebt vervangen

Jouw sloten zitten er misschien al een hele tijd in, misschien al langer dan dat je er zelf woont, en je weet niet precies hoe oud ze zijn. Dan is het misschien wijs om je sloten te laten vervangen als ze oud en versleten zijn en ze te laten vervangen door nieuwe, stevige sloten met betere beveiliging. Dit geeft je een gerust gemoed dat de sloten in de komende jaren blijven werken zoals ze behoren te doen en dat je huis in deze periode veilig zal blijven.