Woningbouw

Hoe zorg je ervoor dat sloten langer meegaan? - Van A tot Z Sleutels & Sloten

Deursloten zorgen voor de meeste veiligheid binnen uw huis. De meeste mensen weten niet dat sloten veel onderhoud nodig hebben, net zoals andere mechanische systemen in huis. Ongeacht welk soort veiligheidsslot u heeft, als u deze tips volgt, kunt u er zeker van zijn dat elke deur in topconditie is en nog vele jaren in gebruik zal blijven.

Houd sloten schoon en goed gesmeerd

Weinig mensen weten dat deursloten regelmatig moeten worden schoongemaakt – maar alleen met het juiste gereedschap. Smeer deuren jaarlijks in met smeermiddel of kruipolie. Spuit het smeermiddel in het slot, en morrel de sleutel een paar keer heen en weer om het overal in het slot te krijgen. Deursloten moeten af en toe met een natte doek worden afgeveegd om stof te verwijderen dat zich kan ophopen en het slot kan verstoppen. Wij raden u aan alleen een zacht schoonmaakmiddel te gebruiken, omdat anders de afwerking van het slot kan beschadigen. Veiligheidssloten, biometrische sloten, sleutelloze deursloten en elektronische sloten hebben meestal specifieke reinigingsprocedures, dus zorg ervoor dat u het alleen reinigt volgens de bijgeleverde specificaties – en als u deze niet kent, neem dan contact op met de fabrikant om het te vragen.

Maak kopieën van de sleutels

Wanneer u een gloednieuw slot geïnstalleerd krijgt, bewaart u een van de originele sleutels om daarmee kopieën te maken. Sleutels zijn meestal al aan slijtage onderhevig voordat de sloten worden vervangen, en meestal zijn sleutel vervangingen dan nodig – maar als uw sleutels verslijten kan het zijn dat de dan pas gekopieerde sleutel niet meer goed in het slot past. Als u echt een goed werkende sleutel wilt, zorg er dan voor dat u een extra kopie van het origineel bewaart om daarmee kopieën te maken.

Hang en lijn de deuren goed uit

Als uw deur niet goed is bevestigd, wordt het slot niet volledig geactiveerd of werkt het misschien helemaal niet. Kleine uitlijningsfouten in de deurophanging kunnen lastig te vinden zijn, maar zelfs de kleinste uitlijningsfouten werken op het slot. Denk hierbij aan druk, kromtrekken en mechanische vervorming. Als uw deur vastzit of doorhangt, zet het veel te veel druk op het slot en veroorzaakt het uiteindelijk problemen die ervoor kunnen zorgen dat u moeilijker de deur dicht of open kunt doen. Het is belangrijk om op te merken dat de ruimte tussen het deurkozijn en de deur zelf gelijkmatig verdeeld is over de hele omtrek van de deur, en minder dan een kwart van een inch breed is.