Woningbouw

Moet u kiezen voor sloten in deurknoppen of niet? - Van A tot Z Sleutels & Sloten

Een typisch slot bestaat uit een knop en een slot. Een deur kan voorzien zijn van een nachtslot zonder knop of een hendel. Het is nog de discussie of sloten in een deurknop beter zijn dan die in de deur zelf. En of het wel of niet het beste is om een knop of hendel te plaatsen. Het heeft ook te maken met de vraag of dit een buiten- of binnendeur is.

Privacy sloten

De meeste binnendeursloten zijn voorzien van een knop. Slaapkamer- en badkamer deursloten worden vaak privacy sloten genoemd. Omdat ze voor binnengebruik zijn, bevatten ze een knop om de deur vanaf één kant te vergrendelen, terwijl er aan de buitenkant een tand gat is om het slot te ontgrendelen in geval van nood. Andere deurknoppen voor binnen zijn onder andere voor hal en kast, en deze dienen voornamelijk als decoratieve elementen of alleen maar om snel open te kunnen doen. Voor de meeste situaties zijn die knoppen prima.

Sloten voor de hoofdingang

Eenvoudige knopsloten bieden een gemiddelde veiligheid. Ze bestaan meestal uit een draaiend element op het interne onderdeel dat het vergrendelen en ontgrendelen van de deur vergemakkelijkt, terwijl de deur van buitenaf met een sleutel wordt vergrendeld en ontgrendeld. Investeren in een nachtslot is altijd de beste beveiligingsoplossing als het gaat om hoofdingangen. Of u nu wel of niet een knop heeft, het is uw keuze. Knoppen, die het mogelijk maken om gemakkelijk van binnenuit te ontgrendelen, worden een probleem als de hoofddeur dicht bij een raam zit.

Elektronische deursloten met knoppen

Tegenwoordig zijn er elektronische veiligheidssloten met een knop of hendel die het openen van de deur veel makkelijker maken. Dit gaat via een keypad of touchscreen en de knop dient dan ook voornamelijk als handgreep. Sommige producten bieden de mogelijkheid om een sleutel te gebruiken voor het geval er iets mis gaat met het elektrische slotmechanisme, terwijl andere alleen de knop als extra decoratief element en voor het gemak van het grijpen bevatten. Het lijdt geen twijfel dat in dergelijke gevallen een knop handig is. Slimme high security deursloten die de intelligentie van nieuwe technologie combineren met de back-up van de traditionele sleutel zijn goede keuzes. Bij het beveiligen van de hoofdingangen moet aandacht worden besteed aan de weerstand van het nachtslot, terwijl de knop vooral moet dienen als middel om de deur te sluiten en te openen (en niet om op slot te doen).

Knoppen VS hendels

Dan is het de vraag of u een knop of hendel moet kopen. Ze hebben allebei hun voors en tegens. En het maakt eigenlijk niet uit als het gaat om buitendeuren die voorzien zijn van een nachtslot en de knop of hendel voornamelijk als handvat gebruiken. Bij binnendeuren is het zinvoller om rekening te houden met de voor- en nadelen tussen hendels en knoppen.
Omdat de hendel vaker en door alle gezinsleden wordt gebruikt, moet hij voor iedereen een goede grip hebben. Dit is het nadeel van knoppen. Ze zijn vaak niet gemakkelijk te draaien of te gebruiken door kleine mensen, oude mensen of mensen met een handicap. Hendels zijn handiger omdat ze zelfs met de elleboog kunnen worden bediend. Het nadeel van hendels is dat ze werken met veren om terug naar de uitgangspositie te gaan als ze naar beneden zijn geduwd. Maar aan de andere kant is het repareren van een slot net zo eenvoudig als een telefoontje naar de plaatselijke slotenmaker.

Als het gaat om een dergelijke slot in de deurknop of hendel en welke te kiezen, is het goede nieuws dat er veel kleuren en stijlen zijn om uit te kiezen en dus altijd bij de stijl van uw huis past. Hetzelfde geldt voor buiten deursloten. Maar in dat geval moet u gaan voor sloten die veilig zijn en die geen afbreuk doen aan de veiligheid die het slot biedt.