Woningbouw

Wanneer een nieuwe sleutel en wanneer en nieuw slot? - Van A tot Z Sleutels & Sloten

Wanneer mensen een nieuw huis betrekken, weten ze nooit wie er nog sleutels van de sloten heeft. De vorige eigenaars, aannemers, huishoudsters, familie en vrienden van de vorige eigenaars kunnen allemaal sleutels hebben. Soms geven huiseigenaren sleutels aan mensen en besluiten zij later dat zij niet langer willen dat zij toegang tot het huis hebben. In wijken die door één bouwbedrijf zijn gebouwd, zijn de sloten vaak zo gemaakt dat ze met een hoofdsleutel kunnen worden geopend, wat een veiligheidsrisico inhoudt voor nieuwe bewoners die er komen wonen.

In die omstandigheden denken mensen vaak dat ze de sloten moeten laten vervangen om de veiligheid en gemoedsrust te verbeteren. Dat is echter niet noodzakelijkerwijs waar. In veel gevallen is het mogelijk om alleen nieuwe sleutels te laten maken om toegang door onbevoegden te voorkomen.

Hoe wordt een slot opnieuw gecodeerd?

Wanneer een slot opnieuw wordt gecodeerd, vervangt een slotenmaker de pennen en veren in de cilinder door pennen en veren die op een andere sleutel werken. Als het slot goed werkt, kan het meestal op deze manier worden gedaan in plaats van het hele slot te vervangen. Veel problemen kunnen worden verholpen wanneer een slot opnieuw wordt gecodeerd. Het slot kan bijvoorbeeld worden gesmeerd om het soepeler te laten werken.

Voordelen van het vervangen van een slot

Het vervangen van sleutels van een slot is goedkoper dan het vervangen van een slot. Een slot kan worden vervangen voor een fractie van de kosten van vervanging. Het zogenaamde rekeyen van een slot kost ook veel minder tijd dan het vervangen van een slot. Dit is belangrijk als een huiseigenaar meerdere sloten tegelijk moet laten vervangen.

Wanneer moet een slot worden vervangen?

Er zijn situaties waarin het zinvoller is om een slot te vervangen. Sloten kunnen na verloop van tijd versleten raken en niet meer gerepareerd kunnen worden. Huiseigenaren kunnen ook de sloten willen upgraden om de veiligheid te verbeteren. Soms willen huiseigenaren gewoon een nieuw type slot of hebben ze een speciaal slot nodig voor iemand met een beperking.