Woningbouw

Hoe haal je een kapotte sleutel uit een slot? - Van A tot Z Sleutels & Sloten

Een kapotte sleutel die vastzit in een slot eruit halen

Sleutels raken versleten, sleutels krijgen last van metaalmoeheid, sleutels breken af. Maar als een sleutel in een slot breekt hoe krijg je die er dan uit?

Gebroken sleutel die vastzit in een slot

Er worden verschillende technieken gebruikt om een kapotte sleutel uit een slot te verwijderen. Dat zijn:
• Het slot uit elkaar halen
• Sleutel extractor
• Spitsbek tang of pincet
• Klein zaagblad of paperclip
• De online methode die je nooit moet proberen
• Wat als je de kapotte sleutel er nog steeds niet uit kunt krijgen?

Stap 1: Voor alle technieken die wij aanbevelen, is stap 1 het smeren van het slot met een smeerspray op siliconenbasis voordat je de sleutel probeert te verwijderen. Daar hebben we het hier op dit blog al vaak over gehad.

Haal het slot uit elkaar

Als je huis is voorzien van Schlage-deurbeslag, is het vaak het gemakkelijkst om het slot uit elkaar te halen om bij de achterkant van de cilinder te komen. De achterkant van de cilinder heeft gaten waar je in kunt duwen om de sleutel eruit te drukken. Voor toegang tot de cilinder verwijder je de c-klem (of moer) aan de achterkant van het slot. Eenmaal verwijderd kun je een paperclip of ander klein staafje in de achterkant van het slot steken om de kapotte sleutel eruit te drukken. Zet daarna de cilinder en het slot weer in elkaar. Dit werkt niet voor Kwik set sloten omdat de achterkant daarvan geen gaten hebben waardoor je de sleutel uit de cilinder kunt drukken. Als je het slot niet makkelijk uit elkaar kunt halen en de andere manieren om het slot uit elkaar te halen ook niet werken dan moet je het deurslot in zijn geheel verwijderen om het bij je plaatselijke slotenmaker te laten repareren. Zij zullen de sleutel voor je uit het slot halen tegen een betaalbare prijs.

Een sleutel extractor gebruiken om een sleutel te verwijderen

Als je geen zin hebt een een truc om een sleutel te verwijderen, gebruik dan wat de professionals ook gebruiken. Er is gewoon geen betere manier om een sleutel die in het slot vast zit te verwijderen dan met het gereedschap dat speciaal voor dat doel is ontworpen, namelijk de sleutelextractor. Spiraalvormige sleutelextractors zijn zeer dunne gegroefde metalen strips. Deze groeven zijn bedoeld om de kapotte sleutel te grijpen zodat de sleutel kan worden verwijderd. Plaats de sleutelextractor langs de rand van de snijkant van de sleutel. Let erop dat je de sleutel niet verder in het slot drukt. Je moet proberen om de extractor langs de bovenste rand te duwen om de pennen omhoog en uit de weg te duwen zodat de extractor naar binnen glijdt. Draai de extractor en trek hem er weer voorzichtig uit. Soms heb je een aantal pogingen nodig omdat je genoeg wrijving probeert te creëren om de sleutel eruit te trekken.

Een ander type sleutel extractor is de haaknaald. Met de haaknaald probeer je de eerste zaagsnede van de kapotte sleutel te pakken om de sleutel eruit te trekken. Steek de haaknaald langs de snijkant van de sleutel en druk hem terug tot net voorbij de eerste snede. Dan trekken.

Probeer om een sleutel te verwijderen met een spitsbek tang.

In sommige gevallen kan het zijn dat de sleutel niet helemaal in het slot wordt gestoken en dat er net genoeg van de sleutel uitsteekt zodat je deze nog met een spitsbektang kunt pakken. Ook een pincet kan werken en is misschien nog wel beter. Gebruik wat je bij de hand hebt. Let op dat je de sleutel niet verder naar binnen drukt. Of er wel of niet genoeg sleutel uitsteekt om hem eruit te kunnen trekken weet je gauw genoeg.

Met behulp van een klein zaagblad of paperclip

Deze methode om een sleutel te verwijderen lijkt sterk op de bovenstaande methode van het sleutel extractie gereedschap. Maar wat als je niet van dat soort specialistisch gereedschap hebt? Nou, dan kun je de “probeer alles” benadering volgen en alles proberen wat je tot je beschikking hebt zoals kleine, afgeronde objecten. Sommige paperclips hebben gegroefde randen en kunnen als spiraal extractor werken als er ruimte in de slotcilinder zit om ze erin te krijgen. Er zijn ook een aantal decoupeerzaagbladen in kleine maten die dienst kunnen doen als een haaknaald. Voor Halloween kocht ik een pompoen snijwerk met een heel goed zaagblad die ik nu in mijn gereedschapskist bewaar.

De online “Tip” die je nooit moet gebruiken om een sleutel te verwijderen

Misschien heb je online advies gezien om te proberen de sleutel te verwijderen met behulp van superlijm. Het idee hierachter is om superlijm op het puntje van de gebroken sleutel aan te brengen. Dat moet je dan wel doen zonder superlijm op een ander deel van de sleutel of in de slotcilinder te krijgen en geen van de methoden die we hebben besproken werkt nog als je slot vastgelijmd zit. Dan zit er niets anders op om het hele slot te vervangen. Maar als je eenmaal die magische druppel superlijm op het puntje van de kapotte sleutel hebt gekregen doe dan nog een klein voorwerp (zoals een paperclip) op de lijm en wacht totdat deze droog is en vast zit. Trek er dan langzaam aan tot de sleutel eruit komt. Nu weet ik dat sommige mensen dit zullen willen proberen, maar als je dat doet dan moet je niet raar staan te kijken als je opgescheept zit met een vastgelijmd slot.

Wat als je de kapotte sleutel er nog steeds niet uit kunt krijgen?

Als je alles geprobeerd hebt, behalve de lijm, verwijder dan het slot van de deur en breng het naar je lokale slotenmaker. Zij zullen de sleutel voor minder dan de prijs van een nieuw slot uit het slot kunnen halen. Als je mijn advies negeert en de sleutel erin gelijmd hebt, gooi dan het slot weg en koop een nieuwe. Koop het nieuwe slot bij je plaatselijke slotenmaker. Niet alleen bieden zij je een goede prijs, maar de meeste slotenmakers zullen het nieuwe slot aan de bestaande sleutels aanpassen, zodat het slot met alle andere sloten en sleutels te gebruiken is.